Interjú Mr. Young Park-kal,

a COR-TEK (a Cort gitárok anyavállalata) tulajdonos vezérigazgatójával, amiben a cég 2023-as évéről, a cég 50. születésnapjáról és az életéről mesél.

(A cikk a Music Inc. Magazin 2023. novemberi számában jelent meg, melynek a fordítását itt közöljük)

HOGYAN TELIK EGY NAPJA?

Ahogy öregszem, az egészség egyre fontosabbá válik, és igyekszem egészséges maradni testileg és lelkileg egyaránt. Három évvel ezelőtt Jun-t, a fiamat neveztem ki a cég elnökévé, így több szabadidőm van. Továbbra is megtartom az elnöki címet és szinte naponta bemegyek az irodába, de délután 3 óra körül már befejezem és elmegyek az edzőterembe edzeni. Ebédszünetben, amikor nincs időpontom, általában zongorázom az irodámban. Most, hogy a járvány elmúlt, végre újra többet utazhatok, hogy meglátogassam az indonéziai és kínai gyárainkat.

AMIKOR A COR-TEK HANGSZEREKET GYÁRT MÁS MÁRKÁK SZÁMÁRA (PL. IBANEZ, PRS ÉS FENDER), MENNYIBEN HASONLÍT, VAGY KÜLÖNBÖZIK EGYIK, VAGY MÁSIK ÜGYFÉL GYÁRTÁSI FOLYAMATA?

Bár az alapvető gitárgyártási folyamatok mindegyike hasonló, minden ügyfelünknek megvan a saját identitása és filozófiája a terméktervezésben. Fontos, hogy minden vállalat termék DNS-ét részletesen megértsük, és a gyártási folyamatokat az igényeiknek megfelelően testre is szabjuk. Például indonéz gyárunk, a PT Cort kampusza több mint 10 gyárépületből áll. Minden nagyobb OEM-ügyfél (OEM = Original Equipment Manufacturer / Eredeti Termék Gyártó – a szerk.) gitárjait az ügyfelek számára fenntartott gyártóüzemben gyártják. Így jobban tudjuk kezelni az egyes vásárlók termékeihez szabott igényeket.

VAN KEDVENC CORT MODELLJE?

Számomra a legizgalmasabb modell a Gold sorozat. Amikor először láttam a prototípust, annyira megtetszett a gitár és a mögötte rejlő koncepció, hogy a „Gold” nevet adtam a sorozatnak. Ez egy all-solid testű akusztikus gitársorozat, amelyben minden gitárt úgy terveztek, hogy a kiváló hangzásra és játszhatóságra lehessen összpontosítani, de azért megfizethető áron. Büszke vagyok akusztikus gitár gyárunk teljesítményére a minőség javítása érdekében, és a Gold sorozat mindezen újítások eredménye. A Cort Guitars, mint márka minden nap a legjobb ár-érték arányú gitárt próbálja megalkotni és a Gold sorozat ezt a márkafilozófiát testesíti meg.

Young Park – A COR-TEK elnöke és alapítója
Központ: Szöul
Alapítva: 1973
Alkalmazottak: 3.500 Dél-Korea, Kína, Indonézia és az Egyesült Államok területén
Érdekesség:
Park Young egy koreai hangszer importőr, a koreai hangszerpiac úttőrőjének fia. A korábbi céget egy gazdasági válság csődbe vitte, de ő fiatal kora ellenére sikeres üzleti partnerséget alakított ki Jack Westheimerrel, egy amerikai üzletemberrel, és újjáépítették a vállalkozást. Ötven évvel később, a COR-TEK már egy globális vállalattá nőtte ki magát, és tulajdona a Cort gitárokon kívül a Digitech/DOD is, valamint a PRS, Fender és egyéb gitárok közül is sokat ők gyártanak.

ALAPÍTÓKÉNT ÉS CÉGVEZETŐKÉNT MIT JELENT ÖNNEK A VÁLLALAT 50. SZÜLETÉSNAPJA?

Sokat jelent nekem. 1973-ban újra kellett indítanom a vállalkozást a romokból, közvetlenül azután, hogy apám cége tönkrement. Mára a cégem a világ egyik legnagyobb gitárgyártójává vált. Amikor megkérdezik tőlem, hogy mi volt a vállalkozásom sikerének kulcstényezője, mindig azt mondom, hogy 30% a szerencse, 70% pedig a jószerencse.

HOGY ÉRTI EZT?

Nagyon szerencsés embernek tartom magamat. Nagyszerű szüleim voltak, akik segítségével beléphettem ebbe a csodálatos zeneiparba. Ezután pont a megfelelő időben találkoztam Jack Westheimerrel, mikor elindítottam a vállalkozást. Nagyszerű üzleti partner és barát volt számomra. Ő az egyik legokosabb, legőszintébb és legszorgalmasabb ember, akivel valaha találkoztam. Emellett nagy szerencse még, hogy sok nagyszerű partnerrel dolgozom. A velük való együttműködés lehetőséget adott cégünknek a további növekedésre, miközben az ő növekedésüket is segítjük. Sok tehetséges és elkötelezett munkatársam dolgozik a cégnél. Sok beszállítónk sok évtizede üzletel már velünk és mindig jó viszonyt tudtunk ápolni. Az 50. évforduló alkalmából szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a cég történetének sikeréhez.

HOGYAN ÜNNEPLI EZT AZ ÉVFORDULÓT MAGÁNSZEMÉLYKÉNT ÉS CÉGVEZETŐKÉNT?

Számos projekt zajlik az évforduló megünneplésére. Van egy csapatunk, akik azon dolgoznak, hogy dokumentálják a cég történetének elmúlt 50 évét. Amikor decemberben évzáró bulit tartunk, az 50. évfordulót is együtt ünnepeljük munkatársainkkal, beszállítóinkkal és más VIP-tagokkal. Magánszemélyként pedig végre nyaraltam is Surabayában, Indonéziában, ahol a PT Cort gyár is található. Ezúttal az egész családomat elvittem az útra, és együtt meglátogattuk a PT Cort gitárgyárat. Ez volt az első alkalom, hogy az unokáimnak megmutattam az üzemet, ami nagyapaként nagyon sokat jelentett nekem. Mindig is családi vállalkozás voltunk, és remélem, hogy ez a fáklya tovább lesz adva a következő generációnak, hogy legalább még 50 évig tovább vigye az örökséget.

EZ NAGYSZERŰ! MILYEN CÉLT TŰZÖTT KI A CÉG SZÁMÁRA A KÖVETKEZŐ 50 ÉVRE?

Az elmúlt 50 év során cégünk fokozatosan a világ egyik legnagyobb gitárgyártójává nőtte ki magát. A következő 50 évre a célunk nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is megugrani ugyanezt. A piacon már régóta az a felfogás, hogy a legjobb minőségű gitárokat az Egyesült Államokban kell gyártani, miközben az ázsiai tömeggyártású gyártók nem tudnak ilyen jó minőségű gitárokat szállítani, mivel a mennyiségért kompromisszumot kell kötniük a minőséggel. Az biztos, hogy legnagyobb kihívás a mennyiséget és a minőséget együtt biztosítani, de a következő 50 évre az a célom, hogy cégünk legalább olyan jó minőséget tudjon nyújtani, mint amit a fogyasztók elvárnak az Egyesült Államok vezető gitárgyáraitól is.

Tavaly a Cor-Tek felvásárolta a Digitech/DOD-t. A Digitech a gitáripar innovációjának szinonimája. A jövőben a gitárgyártás folyamatosan fejlődni fog, és több lehetőség lesz a gitároknak a digitális technológiához való közeledésére. A Digitech technológiája egy kiváló eszköz lehet a Cor-Tek számára a gitárok jövőjének alakításában.

AZ ÖN MUNKÁJA SORÁN MI A LEGIZGALMASABB ÚJDONSÁG A COR-TEK PROJEKTJEI KÖZÜL?

Jelenleg nincsenek olyan különleges projektek, amelyekben mélyen részt veszek. Mindig is a „kaizen”-re összpontosítottam, vagyis arra az elvre, hogy folyamatosan jobbá tegyük a dolgokat, mint most. A Cor-Tek folyamatosan fejlődik, és büszke vagyok arra, amit az alkalmazottaim elértek velem. Mindig van hova fejlődni és változtatni. A világjárvány három éve lehetőséget adott cégünknek arra, hogy vállalkozásunkat jelentősen növelje, de a járvány megszűnése után néhány kihívás előtt állunk, amelyekkel iparágunk együtt néz szembe. Mindig izgatott vagyok, hogy tovább fejleszthessük működésünket.

ÉS EZT PONTOSAN HOGYAN VALÓSÍTJA MEG?

Ebben az évben, amikor találkoztam az indonéziai és kínai gyári vezetői csapatommal, három kulcsfontosságú pontot fogalmaztam meg. Először is készítsünk jobb minőségű gitárokat, mint valaha. Másodszor, valósítsunk meg egy jobb rendszert, amely javíthatja a minőséget. És a harmadik: legyünk boldogok. A boldogság a legfontosabb. Az irodámban egy tábla áll: „A gitár boldogság”, ez az általam készített idézet. Az elmúlt 50 évben cégem 25 millió darab gitárt épített a globális piac számára. Nagyon örülök annak, hogy 25 millió embert tettem boldoggá a világon az általunk szállított gitárokkal.

EZEK NAGYSZERŰ EREDMÉNYEK. ÉS MILYEN A FIÁVAL DOLGOZNI?

A fiam most az egész céget irányítja. Jun rendszeresen jelentkezik nálam, hogy megvitassunk számos üzleti vonatkozású témát. A Cor-Tek egy családi kézben lévő magáncég, így közösen alakíthatunk ki hosszú távú üzleti perspektívákat. Például több mint öt évnyi faanyagot foglaltunk le a raktárakban, mivel a fa a kiváló minőségű gitárok készítésének egyik elengedhetetlen része. Ez egy nagyszerű befektetés, ahelyett, hogy pénzt foglalna a bankban. Néhány ritka, egzotikus fa, amit most vásárolok, azt hiszem, használni fognak, amikor a jövőben unokáim csatlakoznak a vállalkozáshoz.

EGY KICSIT MÁS TÉMA: MIT CSINÁL LEGSZÍVESEBBEN, AMIKOR SZÓRAKOZIK?

Bár a világ egyik legnagyobb gitárgyártó cégét vezetem, magam nem vagyok jó gitáros. Mindig is jobban érdekelt a gitárépítés, mint a gitározás. A másik hobbim viszont, amiben talán egy kicsit jobb vagyok, a zongorázás. Gyerekkoromban klasszikus zongorát tanultam, és most, hogy több szabadidőm van, igyekszem gyakorolni, amikor csak tehetem. Szeretek golfozni is. Hetente legalább egyszer elmegyek golfozni a barátaimmal vagy a szakmabeliekkel. Eddig két hole-in-one-om volt. Életem egy másik izgalmas része a Cor-Tek Kulturális Alapítvány, amelyet 2010-ben hoztam létre.

MI A CÉLJA A KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNYNAK?

Az alapítvány célja, hogy megosszák a zene örömét azokkal, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, és népszerűsítsék a gitározás kultúráját Koreában. Az alapítvány számos jótékonysági rendezvényt támogat, gitárokat adományoz közösségi szervezeteknek, emellett a gitárzenei kultúrát népszerűsítő rendezvényeket szervez Koreában, valamint fiatal és tehetséges gitárosokat fedez fel, akiknek igyekszik támogatni a jövőbeli karrierjét. Sok zenésszel és művésszel dolgozom együtt az alapítvány irányításában, és most ez az egyik legörömtelibb vállalkozásom. Az elmúlt 10 évben minden évben nagy gitárkoncertet szerveztünk, amelyen több mint 50 dél-koreai hobbi gitárközösség vett részt és lépett fel a színpadon. Boldoggá tesz, ha ezekkel a közösségekkel találkozom! Az alapítványnak emellett sok önkéntese is van, akik szintén zenészek és időnként sikerül összejönni velük is, hogy együtt zenéljünk egy kicsit.

HA NEM A ZENÉVEL FOGLALKOZNA, AKKOR MIVEL?

Hiszem, hogy a hangszeriparban való munka mindig is a sorsom volt. Olyan családban nőttem fel, ahol a zene családi vállalkozás volt. Apám a zeneipar úttörője volt Dél-Koreában. Még 1957-ben zongora importőrként kezdte vállalkozását, és ő volt a legelső hangszerimportőr Dél-Koreában. Amióta elkezdtem a Cor-Teket Jack Westheimerrel, mindig elfoglalt voltam, és soha nem volt lehetőségem arra, hogy elgondolkozzam azon, hogy milyen más üzletet tudnék csinálni, vagy milyen más életet folytathatnék.